Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Psychose

Iemand die een psychose heeft, is het contact met de werkelijkheid kwijt. De hersenen kunnen niet meer op de juiste manier werken.

Wat is een psychose?

Een psychose duidt op een verstoorde functie van de hersenen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door schizofrenie, een bipolaire stoornis of een andere ziekte die de hersenen aantast. Ook drugsgebruik kan de hersenen in de war brengen en een psychose veroorzaken. Meestal doet een eerste psychose zich voor rond de leeftijd van 20 jaar.

Kenmerken psychose

De kenmerken van een psychose zijn:

Hallucinaties

Dingen zien, ruiken, voelen, horen of proeven die niet echt zijn. Bijvoorbeeld stemmen horen die opmerkingen geven bij alles wat u doet.

Waanbeelden

Verkeerde denkbeelden over een bepaalde situatie. Hoe iemand over een situatie denkt, komt niet overeen met de waarheid. Bijvoorbeeld dat u denkt dat u een ander belangrijk persoon bent of dat u in de gaten wordt gehouden. 

Verwardheid

Verward praten en niet goed uit zijn woorden komen.

Behandeling psychose 

Bij de behandeling zijn medicijnen belangrijk. Het zorgt ervoor dat wanen en hallucinaties tegen worden gehouden. De behandeling is ook gericht op het kalmeren van de cliënt. Iemand met een psychose moet stress voorkomen en voldoende slapen. Vaak is een tijdelijke opname nodig. 

Cognitieve gedragstherapie kan helpen als iemand na een psychose last blijft houden van wanen of stemmen. Cognitieve gedragstherapie is een therapie waarbij iemand zijn eigen gedachten actief onderzoekt en oefent met moeilijke situaties.
Het is erg belangrijk dat ook familie en vrienden betrokken worden bij de behandeling. 

Vragen, advies of hulp?

Heeft u vragen over een psychose? Neem dan contact met ons op.
 

Aanmelden

U kunt zich bij ons direct online aanmelden voor behandeling. Nadat we uw aanmelding hebben ontvangen, nemen we telefonisch contact op om een eerste afspraak te maken. Binnen 1 dagdeel krijgt u duidelijkheid.

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden