Sluit navigatie
Open navigatie

Lees de ervaring van Nicky

Het Antes CIB staat voor centrum intensieve behandeling. Hier behandelen wij cliënten die op andere plekken zijn vastgelopen. Deze cliënten zitten al lang in de GGZ en kennen verstoorde behandelrelaties. De kliniek is erop gericht om cliënten met een (hoog) risico op gevaarlijk en ontwrichtend gedrag, intensieve zorg te bieden. Meervoudige psychiatrische problematiek, risico op gevaarlijk gedrag, verslaving, delict gedrag en laagverstandelijkheid kenmerkt deze groep cliënten met een lage autonomie. Doel van de behandeling is het terugdringen van gevaarlijk gedrag en versterking van beschermende factoren. Het Antes CIB is onderdeel van de levensloopfunctie die gericht is op herstel en continuïteit van zorg op alle levensgebieden.

Een enthousiaste collega vertelt haar verhaal.

Maak kennis met onze collega

 

Vertel eens in het kort over jezelf

Mijn naam is Nicky, en ik werk sinds februari 2019 als gz-agogisch werker bij het Centrum Intensieve behandeling (CIB) van Antes. Hiervoor heb ik bijna drie jaar gewerkt bij een Forensisch Beschermd Wonen traject.

Vanaf mijn 13e had ik interesse in verslaving en wat middelen met de hersenen kunnen doen. Toen ik 13 jaar was, las ik de boeken ‘Onkruid vergaat niet’ en ‘Overdosis’. Hierna wist ik dat ik later mensen met een complexe problematiek wilde ondersteunen.

Ik heb de overstap van het Forensisch Beschermd Wonen traject naar het CIB gemaakt omdat ik me verder wilde ontwikkelen in het klinisch werken. Ik zie een uitdaging in het werken binnen  een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling.

Hoe ziet je dag eruit?

We beginnen de dag met een overdracht moment waar we de bijzonderheden van de dienst daarvoor bespreken. Daarna maken we afspraken over de verdeling van de werkzaamheden.

Patiënten volgen een individueel dagprogramma dat onderdeel is van het behandelplan. Het programma bestaat uit het volgen van verschillende uiteenlopende modules. Zoals doelen groep, zingeving,  leefstijl, CGT, sova training, hkt-r en hersteltraining. Daarnaast bieden we sportprogramma’s en is er een aanbod voor activiteiten. Ik probeer patiënten te stimuleren om deel te nemen aan elk groepsmoment. Met de doelgroep van het Antes CIB is dit doorlopend een grote uitdaging.

Ik vind het leuk om groepen te draaien en vier graag de succesmomenten samen met de patiënt.
Soms is enkel de aanwezigheid van de patiënt bij een onderdeel al een succes. Vergeet niet dat een groot deel van de patiënten vaak langdurig niet open stonden voor zorg, laat staan voor deelname aan behandeling. In sommige gevallen vraagt dit veel van mijn geduld.  Gelukkig is mijn motto  ‘nieuwe ronde nieuwe kans’. Wanneer het vandaag niet lukt om een patiënt te motiveren dan is er morgen weer een nieuwe gelegenheid.

Wat maakt je werk zo leuk?

De focus van het werken met de patiënt is niet gericht op het verleden, maar op het hier en nu.
Waarbij interventies vooral gericht zin op het opbouwen van contact en het uitspreken van wederzijdse verwachtingen.

De afwisseling binnen het werk spreekt mij enorm aan. De ene dag ervaar je leuke momenten met de patiënt en heb je echt het idee dat je verschil maakt. Je raakt de juiste snaar en je krijgt patiënten in beweging om actief deel te nemen aan het behandelprogramma. Een andere dag lukt dit niet en loop je tegen gemopper of andere zaken aan. Hierbij realiseer ik mij dat het om  patiënten gaat waarbij sprake is van een ontwrichte behandelrelatie. Dit is niet iets wat je in een dag weer ombuigt.

Wat ik belangrijk vind is dat elke professional in het achterhoofd houdt, dat elk persoon in deze situatie kan komen. Onze  patiënten  zijn ook mensen en hebben hiervoor een 'normaal leven’ gehad. Uiteindelijk heb ik altijd de hoop dat mensen, wanneer dit mogelijk is, resocialiseren om terug te kunnen keren naar de maatschappij.

Waarom moet je juist solliciteren voor deze job?

De werkplek is divers, net zoals de doelgroep. Het klinische werk heeft veel perspectief en het feit dat de afdeling gesloten is, geeft een bijzondere karakter aan het werk. Het team waarmee je gaat  werken is leergierig en gezellig. Wat van belang is? Empathie, het kunnen inleven in de patiënt, heel veel geduld hebben en consequent zijn.

 

Nestor Dirksz, Hoofd Verblijf kliniek CIB

“Super trots wat wij samen hebben bereikt”. We zijn nog aan het pionieren, maar desondanks proberen we zo goed mogelijk zorg te geven aan de patiënten van het CIB. Ik ben trots op mijn Team!

 

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden