Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Factsheet Meldpunt zwanger en verslaafd

20 januari 2017

Wanneer middelengebruik tijdens de zwangerschap een rol speelt, heeft het ongeboren kind al voor de geboorte een valse start. Het Meldpunt Zwanger & Verslaafd van Bouman* begeleidt zwangere vrouwen met als doel het kind zo gezond mogelijk ter wereld te laten komen. Het Meldpunt Zwanger & Verslaafd werkt binnen een convenant samen met Erasmus Medisch Centrum, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) en de Raad voor de Kinderbescherming.

Factsheet zwanger en verslaafd

 

Bij het Meldpunt Zwanger & Verslaafd komen vrouwen met uiteenlopende verslavingen die variëren van zwaar tot minder zwaar. “Er zijn daarin twee type vrouwen te onderscheiden”, aldus Famke Trommels, coördinator Meldpunt Zwanger & Verslaafd, “De een is zich ervan bewust dat alcohol en drugs slecht is voor het ongeboren kind en staat open voor behandeling. De motivatie is hoog en met de juiste begeleiding komt de baby doorgaans gezond op de wereld. Bij de ander ontbreekt de motivatie of is er sprake van onvermogen om te stoppen met middelengebruik. Dan is ingrijpen noodzakelijk en wordt in overleg met andere betrokken instanties bepaald of er bijvoorbeeld een gedwongen behandelkader nodig is.” Ook na de bevalling blijft het Meldpunt de moeder begeleiden voor nazorg, terugvalpreventie en zwangerschapspreventie. Want het is essentieel dat verslaafde vrouwen overtuigd worden van de noodzaak van anticonceptie. 

Factsheet

De factsheet geeft een beeld over een aantal belangrijke aspecten die komen kijken bij de hulpverlening aan zwangere verslaafde vrouwen. Hiernaast biedt de factsheet zicht op de groep die ondanks intensieve begeleiding/zwangerschapspreventie toch voor een tweede of derde zwangerschap wordt aangemeld. De afgelopen 10 jaar gaat dit om vijf procent. Het is aannemelijk dat er daarnaast nog een groep vrouwen opnieuw zwanger is geraakt, maar daarbij niet in de regio in beeld is gekomen. Dit kan verklaard worden door verhuizing of zorgmijding. Het is voor het eerst dat deze groep in beeld is gebracht.

Verplichte anticonceptie

Antes pleit voor de mogelijkheid voor verplichte anticonceptie voor deze specifieke groep. Het gaat erom iemand – tijdelijk en alleen op basis van een rechterlijke uitspraak – de vrijheid te ontnemen kinderen te krijgen omdat de gevolgen voor deze ongeboren kinderen maar ook voor hun moeders, te ernstig zijn.

Berichtgeving van RTL nieuws over het onderwerp

Factsheet zwanger en verslaafd


 

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden