Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Actie tegen alcoholgebruik zwangere vrouwen

20 november 2013

Aanstaande moeders zouden geen druppel alcohol moeten dringen tijdens de zwangerschap. Vaak weten mensen wel dat alcohol niet goed is, maar ze weten niet een paar glazen al blijvende schade kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Om hier aandacht voor te vragen, luidt Bouman GGZ, samen met negen andere verslavingszorginstelling, de noodklok.

Regelmatig verschijnen er artikelen in de media die aangeven dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap best kan of zelfs goed is. Klinkklare onzin, stelt bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Antes*: “Er is maar een veilige ondergrens en dat is geen alcohol tijdens de zwangerschap. De gezondheidsraad heeft dit in 2005 in haar rapport al duidelijk gemaakt. Alhoewel gesteld wordt dat de risico’s bij 80% van de bevolking bekend zijn, drinkt 35 tot 50% van de vrouwen alcohol tijdens de zwangerschap. Hier zit dus een enorme kloof en dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook schade voor de samenleving.” Czyzewski doelt hier op de maatschappelijke kosten en het feit dat kinderen die geboren worden met alcoholschade in een continue achterstandspositie verkeren.

Het ernstigste gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Jaarlijks worden er naar schatting vijfhonderd kinderen in Nederland geboren met FAS. Het zijn kinderen met een levenslange geestelijke en lichamelijke beschadiging. Hiernaast worden er vele kinderen geboren die beschadigd zijn door alcohol, de schatting is dat dit tien tot twaalf op de duizend kinderen zijn. (Ter vergelijking; veertien op de tienduizend pasgeborenen heeft het Downsyndroom.) Bij velen worden de stoornissen niet als zodanig onderkend, waardoor er veel problemen ontstaan zoals schooluitval, gedragsproblemen of een sociaal isolement. Hier moet ook een einde aan komen stelt Czyzewski:“ FAS is geen toeval, FAS is niet te genezen, maar wel volledig te voorkomen.”

In een gezamenlijke project werkt Bouman GGZ samen aan meer erkenning en herkenning van FAS, waarbij het voor ons vooral belangrijk is dat er een norm gesteld moet worden: het moet normaal worden dat vrouwen die zwanger zijn (of willen worden) geen alcohol drinken.

Vandaag, woensdag 20 november, is de boekpresentatie van het fotoboek FAS in de Melkweg Galerie in Amsterdam. Hier wordt op indringende wijze zichtbaar gemaakt wat de desastreuze gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zijn.

* Antes is voortgekomen uit de fusie tussen Delta Psychiatrisch Centrum en Bouman GGZ

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden