Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Hoe bijstandsmoeders verslaafden helpen

27 december 2012

Het is een succesverhaal uit Rotterdam, over allochtone bijstandsmoeders die hulp bieden aan chronische ex-verslaafden en andersom. De bijstandsmoeders komen aan het werk, de (ex-)verslaafden vallen minder snel terug in slecht gedrag. Nieuwsuur maakte een reportage.

Proef
Beide zijn het moeilijk bereikbare groepen in de samenleving en vele hulpverleners breken zich er het hoofd over. Hoe zijn allochtone bijstandsmoeders uit hun isolement te halen en hoe houd je (ex-)verslaafden op het rechte pad en bied je hun op een betaalbare manier hulp met dagelijkse, praktische zaken? In Rotterdam doet verslavingsinstelling Bouman GGZ een proef, waarvan de resultaten veelbelovend zijn.

Arbeidspotentieel
Bouman GGZ hing in supermarkten briefjes op met de vraag welke bijstandsmoeders wilden meehelpen om ex-verslaafden te begeleiden. Een flink aantal meldde zich en de instelling koos tien vrouwen uit. Ze bieden praktische hulp aan de verslaafden, bij het schoonhouden van hun huis en het organiseren van hun huishouden. Daarbij zetten de vrouwen hun netwerk van familie en bekenden in. Ze krijgen het minimumloon betaald en daarmee hebben ze dus een echte baan.

Leefbaarder
De (ex-)verslaafden hebben vaak moeite om de dagelijkse routine in hun bestaan op te bouwen. De vrouwen bieden die en pakken samen met de (ex-)verslaafde aan wat er gedaan moet worden. De (ex-)verslaafden vallen daardoor minder vaak terug op de veel duurdere professionele hulp die ze nodig hebben als het toch weer fout gaat met ze. Doordat de (ex-)verslaafden meer onder de mensen komen, wordt ook de wijk leefbaarder.

Minister
Bouman GGZ en de gemeente Rotterdam zijn enthousiast en willen de proef uitbreiden naar 100 vrouwen. Probleem is de financiering. Tot nu toe betaalden de instelling en de gemeente de proef zelf omdat er binnen de AWBZ geen potje voor is. Bouman GGZ heeft minister Schippers van Volksgezondheid en Welzijn gevraagd om dat aan te passen, omdat de hulp effectief en goedkoop is en kan helpen voorkomen dat veel duurdere hulp moet worden ingezet. En dat is prettig in een tijd dat er bezuinigd moet worden op de geestelijke gezondheidszorg.

Bron: Nieuwsuur

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden