Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Schemagerichte therapie traint gedragsverandering

14 december 2015

Schemagerichte therapie is een behandeling voor mensen die last hebben van angsten of milde depressie, waarbij klachtgerichte behandeling in de eerste en tweede lijn niet voldoende verbetering bracht. Volgens de richtlijnen wordt dan een intensievere behandeling geïndiceerd, zoals de schemagerichte therapie.

Ook worden cliënten in behandeling genomen die in academische ziekenhuizen protocollair zijn behandeld, maar nog niet voldoende zijn opgeknapt. Of mensen die elektro convulsie therapie krijgen en aanvullende behandeling nodig hebben. Drs Jos Lammers werkt ruim twintig jaar als klinisch psycholoog/ psychotherapeut en biedt schemagerichte therapie (SGT) aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek.

“Door de cliënt te leren anders om te gaan met belemmeringen,
overtuigingen, emoties en gedrag, ontstaat meer zelfvertrouwen
en het gevoel dat het eigen leven weer de moeite waard.”

Jos Lammers: “Vastgeroeste ideeën en gedachtes over jezelf (ook wel schema’s genoemd), kunnen het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. Mensen hebben al vanaf hun jongvolwassen leven moeite met hun behoeftes en emoties. Zij reageren of heel impulsief, of zijn juist erg t teruggetrokken. Sommigen hebben heftige dingen meegemaakt en hebben leren overleven, maar wel tegen een flinke prijs. Met schemagerichte therapie richten we ons op klachtenvermindering. Door de cliënt te leren anders om te gaan met belemmeringen, overtuigingen, emoties en gedrag, ontstaat meer zelfvertrouwen en het gevoel dat het eigen leven weer de moeite waard is.”

Multidisciplinaire aanpak

De schemagerichte therapie vindt plaats in groepsverband. Cliënten bespreken bepaalde thema’s met elkaar of dragen issues aan en adviseren elkaar hoe iets op een andere manier aan te pakken. Vanuit verschillende disciplines krijgen cliënten een reeks van deels ervarings- en deels inzichtgerichte behandelingen, zoals creatieve therapie, mindfulness, motorische therapie en persoonlijke gesprekken . “Door danstherapie krijgt iemand inzicht dat hij krampachtig beweegt. Door beweging gaat hij soepeler in zijn lijf zitten, wordt hij zich bewuster van blokkades. Creatieve therapie kan iemand helpen om zich op een andere manier te uiten, of zich bewust te worden van belemmeringen. En in een persoonlijk gesprek gaan we dieper in op hoe iets anders aan te pakken, of bespreken we alternatieven om een situatie anders in te schatten, waardoor iemand beter met omstandigheden kan omgaan’, aldus Jos.

Meer weten

De schemagerichte therapie in MFC Spijkenisse duurt gemiddeld een jaar en wordt in deeltijd, multidisciplinair, in groepsverband gegeven. Afhankelijk van de behoefte worden mensen een tot vijf dagen per week behandeld. Cliënten die in aanmerking komen voor deze therapie zijn gediagnosticeerd volgens de DSM V op AS II, deels van B en C (mensen die deeltijdbehandeling in groepsverband kunnen volgen).

Vragen?

Neem contact op met het MFC Spijkenisse via 0181 - 65 5600.

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden