Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Gezond genieten van je zwangerschap

Een gezonde levensstijl is een van de belangrijkste dingen als je zwanger wilt worden. Wie zich vroeg in de zwangerschap meldt bij de verloskundige krijgt allerlei adviezen mee zoals veel groente en fruit eten, niet roken, geen rauw vlees of rauwe vis eten, foliumzuur slikken en geen alcohol drinken. En dat laatste advies zou volgens Ab Aaldriks van het meldpunt Zwanger & Verslaafd eigenlijk al in een veel eerder stadium aan beide aanstaande ouders gegeven moeten worden.

“Drinken in de conceptiefase kan bij zowel vrouwen als mannen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. En als je in die fase of tijdens de zwangerschap blijft drinken loop je grote kans dat je kindje geboren wordt met een hersenbeschadiging of aangeboren
afwijking”, aldus Ab Aaldriks.
 
FAS-baby’s
Zo worden in Nederland elk jaar ruim 500 baby’s met een permanente hersenbeschadiging geboren omdat hun moeders tijdens de zwangerschap alcohol zijn blijven drinken. Ze worden FAS-baby’s genoemd (Foetal Alcohol Syndrome) en beginnen hun leven met een fikse achterstand. Ze hebben een laag geboorte gewicht,
slapen slechter, huilen meer en kunnen gedragsproblemen en leer-
stoornissen ontwikkelen. Bovendien bestaat de kans dat het kindje zelf op latere leeftijd problemen krijgt met alcohol. Ter vergelijking: jaarlijks worden er ongeveer 300 kinderen met het Down Syndroom geboren. De ernst van het probleem is vergelijkbaar met het Down Syndroom. Het grote verschil is dat Down niet te voorkomen is en FAS wel.
 
Stoppen met alcohol
Ab Aaldriks: “De meeste vrouwen stoppen wel met alcohol als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Het misverstand zit hem bij alcohol drinken in de eerste paar weken na de bevruchting, als vrouwen vaak nog niet weten dat ze zwanger zijn. Ook komt het nog steeds voor dat verloskundigen zeggen dat het geen kwaad kan als je in die vroege periode af en toe een glaasje drinkt.” Aaldriks advies is dan ook heel helder: “Als je stopt met anticonceptie om zwanger te worden, stop dan ook direct met het drinken van alcohol. Neem pas weer een glaasje als je geen borstvoeding meer geeft. Er is geen veilige ondergrens, de norm moet gewoon 0 zijn.”

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden