Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Effectieve behandeling bij depressie

Als iemand lange tijd lijdt onder een depressie en medicatie niet
helpt, dan kan de situatie behoorlijk uitzichtloos lijken. Electroconvulsie therapie (ECT) kan dan een mogelijkheid zijn. De effecten van deze behandeling zijn zeer bemoedigend. Tenminste de helft van de mensen die ECT ondergaan, ervaren een grote verbetering.

“Het is dankbaar werk”, zo vertelt psychiater Michiel Coesmans van Delta, onderdeel van Antes. “ We bieden deze behandeling al lange tijd aan en de resultaten zijn bijzonder positief. Natuurlijk is er een drempel  om te starten met ECT, maar ik zie mensen er vaak erg van opknappen. Zij zijn bij de huisarts begonnen met anti depressiva. Als dat niet werkt worden ze doorverwezen. Dan krijgen ze zwaardere medicatie, eventueel aangevuld met lithium. Uiteindelijk is er dan bij een aantal mensen nog geen resultaat. Zij komen voor ECT in aanmerking. Ook voor patiënten met therapieresistente katatonie en therapieresistentie schizofrenie kan ECT uitkomst bieden.” 

De behandeling vindt plaats bij Delta Zorgboulevard, op het terrein van het Maasstad Ziekenhuis. Coesmans: “Door de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en het hebben van een eigen medisch psychiatrische unit, kunnen we ook mensen met somatische risico’s met ECT behandelen.
  
ECT bestaat uit een serie van gemiddeld 10 tot 20 behandelingen. Al na een aantal behandelingen kun je merken of ECT aanslaat. Na afloop vande serie behandelingen proberen we het behaalde resultaat met medicatie te behouden. Als dat niet lukt, kan ECT ook als onderhoudsbehandeling worden ingezet, bijvoorbeeld met een behandeling van eens in de twee tot vier weken.
 
”Wanneer er sprake is van ernstig psychiatrische aandoeningen biedt Delta een breed aanbod van bewezen effectieve methoden. Electroconvulsie therapie (ECT) is een onderdeel van dat aanbod. Bij ECT wordt onder narcose een korte impuls van elektrische stroom afgegeven in de hersenen.

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden