Sluit navigatie
Open navigatie

"Iedereen is anders en daarom krijgt u bij Antes zorg die op u is afgestemd."

Inzet systeembehandeling bij gameverslaving vergroot kans op succes

Youz signaleert een groeiend aantal jongeren met een gameverslaving. Met name in de leeftijd van 14 tot 16 jaar melden zich steeds meer jongeren voor behandeling. Ze komen via scholen, wijkteams, huisartsen en praktijkondersteuners GGZ.

“Het is goed dat men die problemen sneller herkent en ons kennelijk beter weet te vinden”, zegt Patricia Parreira Cavaco. Als behandelaar bij Youz helpt ze verslaafde jongeren in samenhang met hun omgeving (primair het gezin).

Verwijzers

Gamen is leuk, ontspannend en vaak ook leerzaam. Maar als het een verslaving wordt, ontstaan grote problemen. “Degenen die wij in behandeling hebben, gamen vijf tot twaalf uur per dag. Ze kunnen niet meer stoppen, hebben geen controle. Ze spijbelen van school om te kunnen gamen, hebben problemen en ruzies thuis, verliezen vrienden...” Vaak zijn schoolverzuim en/of slechte cijfers de aanleiding om er iets aan te doen. Door de school, de leerplichtambtenaar of de ouders zelf. Ook wijkteams, huisartsen en schoolmaatschappelijk werk zijn er alert op. “In het begin werd nog getwijfeld of de problemen door gamen wel echt zo ernstig zijn; nu zijn de risico’s wel duidelijk. Men neemt de problemen serieus.”

Systeembehandeling

Met het aanbod speelt Youz in op de toenemende vraag. Zo is gameverslaving toegevoegd aan het programma van de maandelijkse oudergroep: een serie van drie avonden over verslaving & middelen, signaleren & communiceren en puberteit & ontwikkeling (en opvoeden).

Bij de behandeling zet Youz systeembehandeling in. Want de ervaring leert dat meer dan bij andere vormen van verslaving, bij behandeling van game-verslaving, een intensieve betrokkenheid van ouders, in de vorm van systeemtherapie, nodig is. Dus komt de jongere met zijn of haar ouders voor gesprekken naar de polikliniek. “Indien nodig kunnen we een huisbezoek aanbieden om de gezinssituatie te diagnosticeren. Er is altijd meer aan de hand. Soms als medeoorzaak, maar gamen leidt ook tot ruzies; ouders krijgen hun kind niet meer naar school; zitten misschien niet op één lijn bij de opvoeding...”

“We helpen de jongere en het gezin om structuur aan te brengen; we kijken naar de verhoudingen binnen het gezin en de onderlinge communicatie. Soms komen andere problemen in de thuissituatie boven water; dan pakken we die ook aan.”

Feedback

.

Dáárom Antes

Jarenlange ervaring, sinds 1910

Veel vestigingen, ook bij u in de buurt

Snel weten waar je aan toe bent, bekijk de wachttijden

Veel kennis, veel experts in huis

Vergoed door de zorgverzekeraar

We kijken naar uw mogelijkheden